JYP eteni välieriin Kisapuistossa | SaiPa

JYP eteni välieriin Kisapuistossa

SaiPan kesäloma alkoi pääsiäismaanantaina, kun JYP vesitti lappeenrantalaisten suunnitelmat siirtää kuuman ottelusarjan ratkaisu seitsemänteen otteluun.

Vierasjoukkueen maalintekijät 1–3-lukemiin päättyneessä ottelussa olivat Henri Kanninen, Mikko Kalteva ja Jani Tuppurainen. Läpi ottelusarjan vakuuttavasti pelannut Tuomas Tarkki venyi ratkaisuottelussa kiekon eteen 25 kertaa.

Koko ottelusarja huomioiden JYPin terävimmät kulmahampaat olivat neljä maalia iskenyt Tuppurainen sekä viiteen pisteeseen yltäneet Darryl Boyce, Mikko Kalteva ja Anssi Löfmän. Miika Lahti raatoi etenkin ottelusarjan ensimmäisissä peleissä hyvillä tehoilla ja oli lisäksi tärkeä lenkki joukkueelleen puolustussuuntaan.

SaiPan kulmahampaat pysyivät ottelusarjan kahdessa ensimmäisessä pelissä piilossa, ja vaikka joukkue syttyi taistelemaan kolmannessa ja viidennessä pelissä Jyväskylässä, ei peli varsinkaan kotikentällä kulkenut välieräpaikkaan riittävällä tavalla.

Maanantain ottelu Kisapuistossa oli kauttaaltaan tasainen. Ilta käynnistyi SaiPan osalta dramaattisesti, kun Simo-Pekka Riikola loukkaantui ottelun ensimmäisellä minuutilla kovassa yhteentörmäyksessä ja vain hetkeä myöhemmin JYP siirtyi ottelussa 0-1-johtoon Henri Kannisen laukauksella. Riikola ei pystynyt enää loukkaantumisensa jälkeen jatkamaan ottelua.

SaiPa otti pelin hallintaansa erän jälkimmäisellä kympillä ja väänsi väkisin tasoituksen, kun David McIntyren kiersi maalin vanhanaikaisella, eikä Elmeri Kaksonen erehtynyt irtokiekosta. Toisen syöttöpisteen nappasi Tommi Jokinen.

Dramaattinen oli alku myös toiselle erälle. SaiPa joutui alivoimalle Kalle Maalahden poikittaisen mailan johdosta, mutta JYP-ylivoimaa kesti vain 12 sekuntia, kun Anssi Löfman loukkaantui ja Löfmania rikkoneelle Johan Larssonille määrättiin tilanteesta pelirangaistus. Mikko Kalteva vei JYPin johtoon vain viisi sekuntia Maalahden rangaistuksen täyttymisen jälkeen.

Riikolan ja Larssonin poistumisten myötä viittä puolustajaa kuormittanut SaiPa selvisi rangaistuksista yhdellä takaiskulla, mutta ei saanut enää pelin hallintaa takaisin. Keltapaitojen etsikkoaika oli toisen erän lopussa Valtteri Hotakaisen istuessa rangaistusta kiinnipitämisestä. SaiPan ylivoima pyöri kahden minuutin ajan näyttävästi, mutta läheltä piti -tilanteet eivät realisoituneet tasoitusmaaliksi.

JYPin puolustajat Ryan Glenn ja Nolan Yonkman tarjosivat vielä päätöserässä SaiPalle lisää ylivoima-aikaa. Etenkin Yonkmanin rangaistus pelin päätösvitosella asetti JYPin tukalaan paikkaan, sillä SaiPa pääsi vetämään maalivahtinsa pois ja jauhamaan kuudella neljää vastaan. JYPin maalineduspelaaminen oli kuitenkin jälleen vahvaa ja 13 vetoa päätöserässä torjunut Tuomas Tarkki torjui tilanteet viileästi.

JYP sinetöi välieräpaikkansa puolisen minuuttia ennen loppua, kun Jani Tuppurainen karkasi SaiPan puolustukselta ja vei kiekon tyhjään maaliin.

JYPin voitto Kisapuistossa päätti Pekka Tirkkosen päävalmentajakauden SaiPan peräsimessä. SaiPa nousi Tirkkosen aikakaudella pudotuspelien vakiojoukkueeksi. Tirkkosen parhaalla kaudella (2013-2014) SaiPa sijoittui neljänneksi. Päättyneestä kaudesta SaiPan käteen jäi viides sija.