SaiPalle pitkästä aikaa vierastappio | SaiPa

SaiPalle pitkästä aikaa vierastappio

SaiPa koki ensimmäisen vierastappionsa sitten marraskuun lopun, kun KalPa Kuopiosta piti pisteet Niiralan montussa lukemin 4–2 (1–0, 2–1, 1–1).

SaiPa oli voittanut peräti seitsemän vierasottelua perätysten, ennen kuin KalPa laittoi pisteen komealle vierasputkelle. Edellisen kerran vieraissa oli tullut takkiin 28.11. HPK:ta vastaan. KalPan ja SaiPan molemmat aiemmat kohtaamiset olivat päättyneet vierasvoittoihin, mutta keskiviikkoiltaa kuopiolaiset hallitsivat kotijäällään.

Viime viikon kahteen tappioon päättänyt KalPa kontrolloi ottelun kiekollista pelaamista kahdessa ensimmäisessä erässä. SaiPa ei päässyt keskialueella sille elintärkeisiin riistoihin, minkä vuoksi kotijoukkue loi pienestä laukaisumäärästään huolimatta vaarallisimmat tilanteet. Laatupaikkoja SaiPallakaan ei tosin puuttunut.

Maalivahtipeli näytteli tasaisessa ottelussa isoa roolia. KalPan Eero Kilpeläinen venyi kiekon eteen 36 kertaa pitäen isännät pinnalla päätöserässä, johon SaiPa nosti selvästi tasoaan. Kuopiolaisjoukkueen valmennusjohto turvautui aikalisään jo päätöserän puolenvälin jälkeen, kun SaiPan painostus alkoi tuottaa ongelmia KalPan oman pään peliin.

KalPa aloitti maalinteon kahden ja puolen minuutin pelin jälkeen puolustaja Juuso Riikolan soolomaalilla. Chad Raun kauden 21:s maali tasoitti lukemat toisessa erässä, mutta SaiPa joutui uudelleen takaa-ajajaksi, kun Joona Harjama ja Jesse Mankinen osuivat kotijoukkueelle. Kahden erän jälkeen ottelu oli tiukasti kuopiolaisten näpeissä.

Eero Kilpeläinen joutui antautumaan toisen kerran päätöserän toisella minuutilla. Sami Venäläinen sytytti toivonkipinän iskemällä kavennuksen Matti Järvisen syötöstä. Tasoituskin roikkui pitkään ilmassa, mutta maaliin asti kiekkoa ei saatu. Joonas Lyytinen iski pelin viimeisellä minuutilla lopullisen ratkaisun tyhjään SaiPa-maaliin.

SaiPan päävalmentaja Pekka Tirkkonen harmitteli tehottomuutta maalinteossa kuten myös pieniä haparointeja, joista KalPan maalit viimeistä lukuun ottamatta syntyivät.

– Isossa kuvassa maalipaikkoja luotiin ihan tarpeeksi siihen, että olisimme voineet voittaa pelin. Terävyyttä oltaisiin kaivattu lisää, Tirkkonen ynnäsi.

– Tämä oli vähän epätyypillinen Kuopion peli siinä mielessä, että maalipaikkoja tuli näinkin runsaasti. Yleensä täällä on pyöritty enemmän kulmissa ja laidoissa kuin vapaana maalin edustalla, hän hämmästeli.

SaiPan viisikkopuolustaminen on ollut joulutauon jälkeen korkealla tasolla. Samalla virheettömällä pelillä tulos KalPaa vastaan olisi todennäköisesti ollut toisennäköinen.

– Olemme pystyneet pelaamaan virheettömästi, mutta tänään vastustaja sai kolme semmoista maalia, mitkä lähti meidän puolustusvirheistä, Tirkkonen sanoi.

SaiPalla oli puutteita ennen kaikkea keskialueen puolustamisessa, ja KalPan vastaiskupelaaminen näytti vaarallisuutensa Harjaman ja Mankisen maaleissa.

– Meidän puolustaminen vähän levisi. Tuli enemmän ylivoimahyökkäyksiä omiin kuin on tullut pitkään aikaan, Tirkkonen ihmetteli.

Pisteetön ilta tiesi SaiPalle pykälän verran pudotusta sarjataulukossa, kun JYP onnistui nousemaan kolmanneksi kaatamalla kotonaan Ässät. Perjantain kotiottelu Bluesia vastaan päättää runkosarjan toisen kolmanneksen. Sijoilla 3–8 olevat joukkueet ovat tällä hetkellä viiden pisteen sisällä.

– Se tässä on pelkästään hyvä juttu, että jokainen tuleva peli on iso peli ja jokainen piste voi osoittautua tärkeäksi. Liian kauas ei voi katsoa, eikä taakse vilkuilla. Täytyy aina pyrkiä olemaan valmiina seuraavaan peliin, sillä huonolla valmistautumisella ei tule yhtään pistettä, Pekka Tirkkonen peräänkuuluttaa.

Tirkkonen ei odota Bluesista helppoa suupalaa, vaan uskoo, että voittokantaan palatakseen SaiPan on jätettävä kaikki kentälle.

– Blues on näyttänyt olevansa todella hankala vastustaja. Jokainen pelaaja siellä on valmis laittamaan työpaikkojensa puolesta kaiken likoon. Täytyy olla valmis tekemään hirvittävä määrä töitä joukkueen eteen, Tirkkonen näkee.