SaiPalle huipputärkeä voitto Lukosta | SaiPa

SaiPalle huipputärkeä voitto Lukosta

David McIntyre (1+2) ja Chad Rau (2+0) johdattivat SaiPan 4-3 -voittoon Lukosta. Jussi Markkanen pysäytti maalilla 35 kiekkoa.

Kisapuiston torstai-illassa nähtiin äärimmäisen jännittävä kamppailu, jossa kotijoukkueella oli panoksena paikan varmistus kuuden parhaan joukossa. Vaikka vierasjoukkue Lukko hallitsi ottelua monellakin osa-alueella pystyi SaiPa nousemaan väkisin voittoon.

Palkintona tästä joukkue varmisti runkosarjassa viidennen sijan. Torstaina hävinneellä Lukolla on kolme ottelua jäljellä ja eroa SaiPaan 10 pistettä. Seitsemäntenä oleva TPS puolestaan voi vielä nousta tasoihin SaiPan kanssa mutta kolmen pisteen voittojen jälkeen vertailtava maaliero on niin reilusti SaiPan eduksi (+37 / +6), että käytännössä turkulaisetkaan eivät enää pysty keltapaitoja ohittamaan.

Voitto ei tullut SaiPalle helpolla. Raumalaiset pelasivat Kisapuistossa hyvän vierasottelun ja olivat läpi matsin pelillisesti niskan päällä. Tämän nosti esille ottelun jälkeen myös valmentaja Pekka Tirkkonen.

- Oltiin jäljessä kamppailupelaamisessa, irtokiekkojen voittamisessa, luistelussa ja pelinopeudessa ainakin kaksi ensimmäistä erää. Kiitos sitkeän puolustamisen ja Markkasen Jussin hienojen torjuntojen kiekot ei pomppineet meidän maaliin.

Lukon valmentaja Risto Dufva epäili ottelun jälkeen, että edelliseen viikkoon päättynyt viiden voiton putki saattoi vaikuttaa joukkueen tekemisen tasoon negatiivisesti. Lukko hävisi tällä viikolla SaiPan lisäksi tiistaina KooKoolle Kouvolassa.

- Pelattiin erittäin pirteä vieraspeli mutta ei se meille muuta antanut, kuin hyvän mielen siitä, että peli oli kohdallaan.

- Vähän oli ehkä huonoa tuuriakin tänään mutta kaikki kunnia vastustajalle. Vastustaja iski silloin, kun oli aika ja me ei hyvästä yrityksestä huolimatta saatu yhtään pistetettä mukaan.

SaiPan voiton takuumiehiksi nousivat pistepörssin kärkisijoja hätyyttelevät David McIntyre ja Chad Rau. Chad Rau onnistui ottelussa kahdesti ja miehen maalimäärä on nyt 28 osumaa. SaiPan yhden kauden maaliennätystä pitää hallussaan tsekkihyökkääjä Vladimir Machulda, joka iski kaudella 2000-01 29 maalia, joten Raulla on mahdollisuus siirtää tämä ennätys historiaan.

McIntyre puolestaan iski yhden maalin ja antoi kaksi syöttöä. McIntyre puolestaan sivuaa 39:llä syöttöpisteellään Otakar Janeckyn kaudella 1990-91 tekemää syöttöennätystä.

Rau osui ottelussa ensimmäisen kerran toisessa erässä, jolloin hyökkääjä tasoitti ottelun 1-1:een. Olavi Vauhkonen oli siirtänyt avauserässä ylivoimalla Lukon johtoon. Pekka Tirkkonen korosti maalin merkitystä.

- Tärkeä tasoitus, joka antoi meille uskoa peliin.

Kolmannen kerran peräkkäin SaiPan kotiottelun kolmas erä oli hurjaa tunteiden vuoristorataa. Elmeri Kaksonen rikkoi pitkän maalittoman putkensa osumalla Tomi Leivon hienosta esityöstä ennen erän puoliväliä ja vei SaiPan johtoon. Lukko tuli tasoihin Filip Riskan maalilla kuusi minuuttia ennen peliajan loppua SaiPan ensin kestettyä alivoiman.

Vain minuutti tästä ja Rau osui jälleen McIntyren raivattua ensin tiensä väkisin maalille. Kiekko kimposi Ryan Zapolskin torjunnasta ylös ja oikea-aikaisesti maalille ajanut Rau laukoi johto-osuman komeasti ilmasta.

- Kolmas erä oli meiltä paras erä ja saatiin muutama hieno tahtomaali. Oli vaikea ilta ja oltiin alakynnessä mutta maalit antoi meille uskoa, kommentoi Tirkkonen päätöserän tapahtumia.

Reilut pari minuuttia ennen loppua Lukko sai kiekon SaiPan maaliin mutta kotiyleisö pääsi huokaisemaan helpotuksesta, kun videotarkistus osoitti Aaron Gagnonin putanneen korkean kiekon kädellä ohi Markkasen.
Kun David McIntyre viimeisteli seuraavassa vaihdossa tyhjään maaliin SaiPan neljännen osuman vaikutti ottelu ratkenneelta mutta Lukko tuli vielä kerran maalin päähän. Teemu Nurmi oli unohtunut SaiPan viisikolta turhan vapaaksi, eikä Markkanenkaan pystynyt tilannetta pelastamaan.

Maalia lähemmäs ei Lukko kuitenkaan enää päässyt ja SaiPa pääsi juhlimaan arvokasta voittoa.

- Lukko tuli lopussa kovaa ja laittoi kiekkoa maalille mutta siitä selvittiin tänään, iloitsi Tirkkonen ottelun jälkeen.

Raun ja McIntyren lisäksi Jussi Markkanen oli yksi illan ratkaisuhahmoista torjuen maalilla 35 raumalaisten kutia.

SaiPa siis käytännössä varmisti runkosarjan viidennen sijan mutta neljäntenä oleva JYP on vain kahden pisteen päässä Sputnikeista, joten puolivälierien kotietuunkin on vielä täydet mahdollisuudet. Voitto kuitenkin varmisti sen, että SaiPa aloittaa pudotuspeliurakkansa perjantaina 18.3. mutta jäljellä olevat kolme ottelua määrittelevät alkaako tuo rupeama koti- vai vierasottelulla.

Lauantaina SaiPa pelaa Tapparaa vastaan Hakametsässä ja ensi viikon maanantaina vuorossa on vierailu Bluesin kotihalliin. Torstaina SaiPa kohtaa runkosarjan viimeisessä kamppailussa HIFK:n.