SaiPa ilmoittautui mukaan taisteluun välieräpaikasta | SaiPa

SaiPa ilmoittautui mukaan taisteluun välieräpaikasta

Chad Raun ja Lasse Lappalaisen toisen erän onnistumiset sekä Jani Niemisen huipputorjunnat takasivat SaiPalle ensimmäisen kiinnityksen JYPiä vastaan Liigan puolivälierissä. JYP kaatui kotihallissaan 1–2 (1–0, 2–0, 0–0).

Kahdella JYP-voitolla käynnistynyt ottelusarja heräsi tiistaina eloon, kun SaiPa onnistui nappaamaan Jyväskylästä helpottavan ensimmäisen pudotuspelivoittonsa.

Joukkueiden kolmas kohtaaminen oli kahden hyvin puolustavan joukkueen tasainen ja fyysinen kamppailu, jossa SaiPa-maalivahti Jani Niemisen vahvat suoritukset toisessa ja kolmannessa erässä nousivat lopulta suureen osaan.

30 torjuntaa tehnyt Nieminen pehmitti JYPin, joka haki varsinkin päätöserän alussa vimmatusti tasoitusta. Tuomas Tarkin ilta oli huomattavasti haastavampi, sillä JYP-vahdin torjuntamäärät erä erältä olivat varsin vaatimattomat 3, 5 ja 5.

Hyvän maalivahtipelin lisäksi SaiPa puolusti myös kurinalaisesti ja kontrolloi varsinkin kolmannen erän päätöspuoliskolla keskialuetta, jolloin JYPin hyökkäyksiinlähdöt tyrehtyivät useimmiten jo ensimmäisen syötön jälkeen.

– Tänään pääsimme ensimmäistä kertaa sille tasolle, mitä voittaminen näissä peleissä vaatii. Saimme vastustajan maalimääriä alas vahvan viisikkopuolustamisen avulla, tiivisti SaiPan päävalmentaja Pekka Tirkkonen.

SaiPa ei säästellyt itseään kaukalossa ja oli valmis ottamaan mustelmia puolustaessaan voittoa. Kaksinkamppailupelaamiseen löytyi nyt virtaa eri tavalla kuin viikonloppuna.

– Joka äijä pani hienosti itsensä likoon ja meni ahtaisiin väleihin, niin kuin playoffeissa pitääkin. Pelasimme yhtenäisesti, siihen asenteeseen olen tosi tyytyväinen, jatkoi Tirkkonen.

Ensimmäistä erää selvästi vienyt JYP aloitti ottelussa maalinteon, kun Darryl Boycen laukaus yllätti Niemisen B-pisteen ulkokaarelta. SaiPan parhaat paikat ensimmäisessä erässä olivat kaukaloon palanneella Kevin Hendersonilla ja Tomi Leivolla, joiden peräkkäiset maalitilanteet tylpistyivät Tarkin torjuntaan ja maalin sivurautaan.

Toisessa erässä SaiPa sai tilaisuuden, kun maalintekijä Boyce joutui estämisestä rangaistusaitioon. Kangerrellen viime ajat toiminut ylivoima lähti nyt pyörimään David McIntyren aloitusvoiton jälkeen ja kiekko päätyi lopulta Sam Lofquistin ja McIntyren kautta Chad Raulle, joka riipaisi pelivälineen uuniin aivan Tarkin edestä.

SaiPa siirtyi johtoon vajaat kaksi minuuttia edellisestä maalista. Lasse Lappalainen sai upean poikittaissyötön antaneelta Ville Hämäläiseltä kiekon paineettomalle puolelle, ja Lappalainen räväytti ranteella lukemiksi 1–2. Nämä lukemat pysyivät taululla loppuun asti.

– Hyvin vähän oli maalipaikkoja molemmilla. Erittäin tarkkaa peliä puolin toisin ja tasainen peli, kuten molemmat tähän astisetkin. Meidän momentum meni ylivoimalla: SaiPa teki yhden ja me emme saaneet yhtäkään aikaiseksi, kommentoi JYPin päävalmentaja Marko Virtanen.

SaiPalle tuli ottelun tuoksinassa myös jobinpostia, kun kapteeni Ville Koho joutui poistumaan toisessa erässä pukusuojaan olkapäätään pidellen, eikä enää palannut kaukaloon.

Kohon poissaololla ei ollut kuitenkaan radikaalia vaikutusta kolmannen erän puolustustaisteluun, ja etenkin Matti Järvinen kunnostautui ottamalla tärkeitä oman pään aloitusvoittoja.

– Kun yksi pelaaja joutuu jättämään pelin kesken, siinä joutuvat muut syttymään ja ottamaan vastuuta. Emme käyneet tilannetta sen enempää läpi senttereiden kanssa. He kaikki hoitivat hienosti tuplavaihtoja, Tirkkonen totesi.