Maalipörssin kärkikaksikko kohtaa runkosarjan päätösottelussa | SaiPa

Maalipörssin kärkikaksikko kohtaa runkosarjan päätösottelussa

SaiPa saa runkosarjan päätösotteluunsa kovimman mahdollisen vastuksen, kun runkosarjan voittaja HIFK luistelee vastaan Kisapuistossa. Ottelussa jännitetään saako SaiPa rikottua yhden kauden piste-ennätyksen ja pysyykö maalipörssin valtikka loppuun asti Lappeenrannassa.

Ennen päätösottelua on jo selvää, että SaiPan lopullinen runkosarjasijoitus tulee olemaan viides. Puolivälieräsarja alkaa tulevan viikon perjantaina 18.3. Jyväskylässä ja ensimmäistä kertaa Lappeenrannassa pelataan heti seuraavana päivänä lauantaina 19.3.

Runkosarjan viimeisessä kotiottelussa on kuitenkin muutakin panosta kuin playoffs-fiiliksen hakeminen. Yksi mahdollinen porkkana kotijoukkueelle on SaiPan yhden kauden piste-ennätys, minkä rikkomiseen siltä vaaditaan vähintään kahden pisteen voittoa. SaiPan voimassa oleva piste-ennätys (100 p.) on kaudelta 2013-2014. Tällä kaudella SaiPa on kerännyt 59 ottelusta 99 pistettä, joten voitto millä tahansa kaavalla riittää uusiin ennätyslukemiin. Yhdellä pisteellä SaiPa sivuaisi vanhaa ennätystä.

Ottelussa ratkotaan myös Liigan maalikuningas vuosimallia 2015-2016. Tällä hetkellä valtikassa on kiinni SaiPan Chad Rau 28 maalilla, mutta HIFK:n Tomas Záborský hengittää niskaan ainoastaan yhden maalin päässä. Raun johto kaventui yhteen maaliin keskiviikkona, kun alun perin Teemu Ramstedtin nimiin merkitty HIFK-Kärpät -ottelun toinen osuma korjattiin HIFK-hyökkääjän nimiin. Záborský on nyt onnistunut tekemään maalin seitsemässä peräkkäisessä ottelussa.

Liigan maalipörssin voiton lisäksi Rau jahtaa SaiPan historian yhden kauden maaliennätystä. Nykyinen ennätys on Vladimir Machuldan (29 maalia) nimissä kaudelta 2000-2001.

Lisää mielenkiintoa kamppailuun tuo Liigan pistepörssin voittotaistelu, johon tosin vain täydellinen ilta voi SaiPan kultakypärän David McIntyren nostaa mukaan. McIntyrellä on kasassa ennen päätöskierrosta 56 pistettä (57 ottelua). Pistepörssin kärkipaikkaa hallussaan pitävä Kristian Kuusela (20+30=59) on siis kolmen pisteen päässä ja Tapparan osalta runkosarja on jo päättynyt. Kuuselalla on kuitenkin neljä maalia McIntyreä enemmän, eli nousu pistepörssin ykköseksi vaatisi torstaina McIntyreltä hurjat neljä tehopistettä. McIntyre on jo aiemmin ehtinyt rikkoa SaiPan yhden kauden syöttöennätyksen, jota piti aiemmin hallussaan Otakar Janecky.

Runkosarjan loppu on ollut SaiPan osalta kirjava. Kaksi viimeisintä kotipeliä viime viikolla toivat niukat voitot ja vielä lauantaina keltapaidat taistelivat hyvällä ilmeellä pisteen Tapparaa vastaan. Sen sijaan tiistaina pelattu vierasottelu Espoossa pudotuspelimahdollisuutensa jo menettänyttä Bluesia vastaan oli heikompi esitys, mihin nähden runkosarjajohtajan päänahan saaminen edellyttää parannusta jokaisella sektorilla.

Vierasjoukkue HIFK:n runkosarja on ollut häikäisevän tasainen, mistä kertoo se, että joukkue on jäänyt ainoastaan kahdesti kauden aikana peräkkäisissä otteluissa ilman pisteitä. HIFK:n viiden ottelun voittoputki katkesi lauantaina Lukkoa vastaan 4–1-tappioon, mutta tiistaina helsinkiläiset olivat jälleen elementissä kotijäällään peittoamalla Ässät murskaluvuin 7–0.

SaiPa ja HIFK ovat kohdanneet aiemmin tällä kaudella kolmesti. Voitot ovat SaiPalle ennen torstaita 2–1, ja pisteet näistä otteluista ovat jakaantuneet lappeenrantalaisten hyväksi 6–3.