Matias Mäntykivi on tyytyväinen kehitykseensä - "Itseluottamus on kasvanut alkukaudesta" | SaiPa

Matias Mäntykivi on tyytyväinen kehitykseensä - "Itseluottamus on kasvanut alkukaudesta"

Vasta 18-vuotias Matias Mäntykivi on saanut tasaisemmin vastuuta Liigassa tällä kaudella. NHL:ään viime kesänä varattu Mäntykivi tiedostaa SaiPan ja oman pelinsä kehityskohteet.


SaiPasta on varattu NHL:ään vuosien varrella kahdeksan pelaajaa, ja kiekko-oppia keltapaidoissa saaneita NHL-varauksia ovat esimerkiksi Jussi Markkanen, Henri Kiviaho ja Antti Aalto.

Pienimmällä varausnumerolla NHL:ään SaiPasta on varattu Petteri Nokelainen vuonna 2004, kun New York Islanders poimi Nokelaisen numerolla 16. Toinen ykköskierroksella rapakon taakse varattu SaiPassa pelannut on kesällä 2017 Boston Bruinsiin vuorolla 18 valittu puolustaja Urho Vaakanainen, joka edusti SaiPaa kaudella 2017-2018.

Vuosina 1980-1990 SaiPasta varattiin Petri Skriko (1981 Vanvouver Canucks) ja Vesa Viitakoski (1990 Calgary Flames). 2000-luvun viiden ensimmäisen vuoden aikana keltamustista valittiin NHL:ään neljä pelimiestä. Ville Hämäläinen varattiin vuonna 2001 Calgaryyn, 2003 Ville Hostikka valittiin Philadelphia Flyersiin, 2004 Nokelainen varattiin New York Islandersiin ja 2005 Janne Kolehmaisen osoitteeksi valikoitui Ottawa Senators.

Vuoden 2005 jälkeen SaiPan pelaajia ei ole varattu NHL:ään ennen vuotta 2017, kun Vaakainen napattiin Bostoniin ykköskierroksella. Tuorein NHL-varaus SaiPasta on menneeltä kesältä, kun Matias Mäntykivi varattiin Boston Bruinsin toimesta numerolla 185.

Miltä tuntui, kun sait kuulla, että niinkin klassinen ja arvostettu NHL-seura kuin Boston Bruins oli varannut sinut?

- Olihan se hienoa, että niinkin legendaarinen joukkue varasi, mutta ei sitä miettinyt sillä tavalla, että mikä joukkue varaa. Olihan siitä innoissaan, että sai edes varauksen ylipäätään.

Vuosien varrella on kuultu tarinoita, kuinka pelaajan varaama joukkue on ollut lapsuuden ”inhokkiseura” tai vastaavaa. Oliko Bruins sinulle täysin neutraali seura varttuessasi vai oliko suhtautumisesi Bostoniin puolesta tai vastaan?

- Ei ole oikein ikinä ollut mitään ”inhokkiseuraa” mutta sitten kun tajusi, että Boston varasi, niin olihan se tosi siisti juttu.

Oliko sinulla pienempänä selkeitä idoleita pelaajissa, joita koitit suoraan sanoen matkia ja ottaa heidän pelistä vaikutteita?

- Pavel Datsjuk oli ehdottomasti lempipelaajani. Hänen huippuhetkiä on katsottu monet kerrat ja otettu oppia paljonkin.

Olet pelannut koko urasi SaiPassa Ketterässä vietettyjä lainajaksoja lukuun ottamatta. Mitä sanottavaa sinulla on SaiPan junioripolusta?

- Täällä on ollut hyvät mahdollisuudet kehittyä pelaajana. Hyvät puitteet ja koko ajan juniorityö menee eteenpäin vuosi vuodelta.

Missä vaiheessa aloit miettimään, että voisit pelata jääkiekkoa ammatiksesi?

- Kyllä sitä varmaan siinä vaiheessa ajatteli, kun teki ensimmäisen liigasopimuksen. Siitä se ajatus sitten lähti, että tästähän voi saada ammatin.

Kun jääkiekko alkoi ilmetä selkeäksi uravalinnaksi, miten koulunkäynti ja arki muuttui?

- Ennen tätä kautta koulun pystyi hoitamaan hyvin, mutta tänä vuonna, kun on liigan mukana päässyt pelaamaan, niin koulunkäynti on vähän jäänyt. Arki nyt muuttunut sillä tavalla, että jääkiekko edellä mennään joka päivä.

Oletko näillä näkymin valmistumassa ammattikoulusta merkonomiksi vai onko opiskelut siellä jääneet täysin?

- Tänä vuonna en ole koulussa kerennyt käymään oikein, kun jääkiekko vienyt aika paljon aikaa.


Pääsit viime kaudella maistamaan Liigaa kuuden ottelun verran. Miltä tuntui sitoa ensimmäistä kertaa nauhat Liigaottelua varten?

- Olihan se hieno fiilis, kun pienestä pitäen unelmoinut siitä ja käynyt katsomassa SaiPan pelejä ja unelmoinut SaiPassa pelaamisesta.

Entä ensimmäinen maali, muistatko yhtään miltä tuntui maalin jälkeen vai menikö tilanne ohi täysin?

- Muistan oikein hyvin, sellaista ei unohda koskaan vaikka mikään tyylipuhdas maali ollutkaan.

Viime kaudella olit Ketterässä lainalla ja kauden päätteeksi pääsitte Imatralla juhlimaan mestaruutta. Minkälainen tarina se kevät oli?

- Mahtava muistohan siitä jäi. Hieno joukkue ja ensimmäistä kertaa itse voitti mestaruuden missään. Meillä oli vahva joukkue ja uskottiin omaan tekemiseen joka pelissä ja se toimi.

Tällä kaudella olet pelannut Liigaa 17 ottelua. Miltä pelaaminen on tuntunut alkukauden aikana?

- Hyvältä on tuntunut. Nousujohteinen alkukausi, enemmän saanut rohkeutta ja voimaakin kauden aikana. Se helpottaa pelaamista huomattavasti. Olen pystynyt pelaamaan omilla vahvuuksilla. Itseluottamus on kasvanut alkukaudesta.

Pelitaitavaksi pelaajaksi urallaan profiloitunut Mäntykivi on erottunut tällä kaudella usein pelirakentamisen kyvyillä. 18-vuotiaan hyökkääjän mielessä on selkeä asia, mitä hän on pystynyt tuomaan SaiPalle tällä kaudella.

- Olen saanut luotua maalipaikkoja itselleen ja joukkuekavereille, eli hyvää hyökkäyspeliä omasta mielestä.

Mäntykivi on saanut keskimäärin 10 minuuttia peliaikaa ottelua kohden. Nuorukainen pyrkii aina tuomaan parhaan panoksensa kaukaloon peliajasta riippumatta.

- Sillä mennään mitä pääsee pelaamaan, ja joka vaihdossa antaa kaikkensa eli parasta pöytään.

SaiPan toisessa ylivoimaviisikossa on tällä sesongilla nähty numero 21. Miltä pelaaminen ylivoimalla on tuntunut?

- Hyvältä on tuntunut, vaikka ei ole tulosta tullutkaan. Se on myös minun vahvuuksia.

Mitä tiettyjä pieniä asioita kokonaisvaltaisen kehittymisen lisäksi sinun pitää parantaa, jotta voit ottaa seuraavan askeleen kehityksessäsi kohti vastuunkantajan roolia Liigatasolla?

- Vahvuuksia pitää ylläpitää ja kehittää tietysti myös, mutta heikkouksia varmaan fysiikan puolella ja sitten luistelua pitää kehittää myös. Ehkä myös sellainen että pystyisi pelaamaan liigatasollakin yli- ja alivoimaa sekä sentteriä niin kuin junnuissa.

Nuorten pelaajien valinnoista edetä urallaan on käyty paljon keskustelua. Mitä mieltä olet itse, onko parempi mennä mieluummin pari vuotta vanhempana NHL:ään kuin muutama vuosi aikaisemmin, kun et ole vielä täysin valmis pelaaja, mutta vahvuutesi riittäisivät jo pelaamaan illasta toiseen siellä?

- Jos siellä pystyy pelaamaan omilla vahvuuksilla ja omalla tasolla illasta toiseen niin miksi ei, mutta ei sinne kiire ole. Mieluummin ei kiirehdi asian kanssa eli ehkä mieluummin pari vuotta vanhempana.

SaiPa on tätä tehdessä sarjataulukossa sijalla yhdeksän. Mitä mietteitä joukkueen kauden ensimmäinen kolmasosa herättää?

- Aika hyvät fiilikset. Kun pelataan meidän peliä ja vahvuuksilla niin pystytään haastaa kenet vain, mutta pitää joka peliin pistää kaikki likoon.

​​​​​​​Asioita on aina monia, mutta mitkä asiat SaiPan pitää kaukalossa tehdä paremmin, jotta fanit pääsevät kannattamaan teitä keväällä pudotuspeleissä?

- Varmaankin että pistetään kaikki likoon joka pelissä ja pelataan ehjä 60 minuuttia, eikä jätetä vajaaksi yhtään peliä. Siihen ei ole varaa.

Onko joukkueen nuoremmalla osastolla erityisiä tehtäviä arkipäiväisessä tekemisessä?

- Joo kyllä sitä nuorimpana kiekot kerää, sekä ottaa pallon ja mankan pelireissulle mukaan.

Vaikka olet itse vasta 18-vuotias, onko mitään vinkkejä nuorille junioreille kiekkoilussa tai yleisessä arjessa lajin ulkopuolella?

- No ainakin käydä ulkojäillä, liikkua, pelata kaikenlaisia pelejä ja nauttia.

Oletko joskus harrastanut muitakin lajeja?

- En ole harrastanut oikeastaan mitään muuta. Jossain futisleireillä ollut, mutta olen tykännyt pelata kaikkia eri lajeja paljon.

Miten paljon ehdit viettämään normaalia arkielämää pelaamisen ohella vaikkapa kavereidesi kanssa?

- Kyllä sitä kerkeää kavereidenkin kanssa olemaan, vaikka välillä aika paljon jääkiekko viekin aikaa.

​​​​​​​

Mäntykivi on viime peleissään Liigassa saanut vastuuta runsaammin ja nuorukainen on pelannut myös ykkösketjussa. Viime kesän NHL-varaus on ottanut askeleita kehityksessä ja pelaaminen on tuntunut hyvältä.

- Olen mennyt eteenpäin kauden aikana. Just sitä itseluottamusta on tullut peliesitysten ansiosta ja sitä kautta on hauskakin pelata, ettei se ole sellaista selviytymistä.

Vielä lopuksi hieman kevyempi kysymys: pelaatko paljon pelikonsolilla ja miltä tuntuu, että olet nyt itse NHL-videopelissä pelaajana?

- Kyllä sitä on pelattu pikku pojasta lähtien ja varsinkin NHL-videopelejä. Siitä on pienestä pojasta asti jo unelmoitu, että olisi joku päivä siinä pelissä itse.

Onko omaa pelaajaasi tullut muokattua paremmaksi? (Matias Mäntykiven kokonaisuus NHL 20 pelissä on 64)

- En ole. Pienempänä teki itsensä sinne ja siitä pelaajasta teki jonkun 99 kokonaisuuden tasoisen.

Mäntykivi siirtyy Ketterään lainalle. Imatra on nuorelle laitahyökkääjälle tuttu paikka viime kaudelta ja myös tällä kaudella Mäntykivelle on kertynyt kolme ottelua Mestiksessä Ketterän paidassa. Hetkeksi Ketterään lainalle matkaava Mäntykivi lähtee hyvissä tunnelmissa Imatralle. (Mäntykiven laina-aika päättyy 20.12.)

- Hyvillä mielin. Pääsee pelaamaan ja isoon rooliin hyvien äijien kanssa.

Mäntykivi luottaa SaiPaan vankasti ja siihen, että keväällä pelataan pudotuspelejä Kisapuistossa. Kysyttäessä pelaako SaiPa pudotuspeleissä kaudella 2019-2020, ei nuorukainen päästä suustansa kuin vain yhden sanan, mutta ytimekkäästi.

- Pelaa.


Matias Mäntykiven tilastot tällä kaudella

Liiga: 17 ottelua tehopistein 2+0=2

A SM-liiga: Yksi ottelu tehopistein 1+0=1

Mestis (Ketterässä lainalla): Kolme ottelua tehopistein 0+2=2

Alle 20-vuotiaiden maaottelut: ​​​​​​​Kaksi ottelu tehopistein 2+0=2

Matias Mäntykiven uratilastot